Siirry uutiskirjearkistoon.
Witas-alueella tapahtuu - Kehittämisyhtiö Witaksen uutiskirje 2/2019
Uutiskirjeessä tiedotamme ajankohtaisista asioista yrityspalveluihin, tilaisuuksiin, rahoitukseen, työvoima-asioihin ja koulutustarjontaan liittyen yhteistyössä asiantuntijaverkostomme kanssa.

Suosittelemme uutiskirjeen lukemista selaimessa.
SISÄLLYS
1.Toimitusjohtajan mietteitä
2.Yritysten investointeihin ja kasvuun haettavissa rahaa
3.Yrittäjä, vastaa kyselyyn kuluvan ja ensi vuoden rahoitustarpeista
4.Lomaseudun matkailukuulumisia
5.PÄMÄ-hanke on aloittanut toimintansa seutukunnalla
6.Tule Keksintöjen Viikolle 4.-5.10.2019
7.Palvelumme yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville
 

1. Toimitusjohtajan mietteitä

Kun tapaan ihmisiä, minulta usein kysytään "Miten sinulla on lähtenyt menemään, miltä nyt oikein tuntuu?". Yleensä vastaukseni on ollut kaiken kattava fraasi "Ihan hyvin ja mielenkiintoista on ollut". Joskus olen jäänyt hiljaa asiaa miettimään. Vaikka kysymykseen ei varmaan odotetakaan syväluotaavaa vastausta, kyse on lähinnä kohteliaisuudesta, niin yritän nyt vastata tähän kysymykseen hieman tarkemmin. Paljon on uusia asioita, ei mitään superyllättävää, mutta ehkä eniten on yllättänyt kokousten suuri määrä.

Jos yritän kuvailla työni alkua vähän enemmän, niin ensiksi mieleen tulevat sanat mielenkiintoinen, haastava, monipuolinen, kaoottinen (välillä tuntuu siltä) ja mukava. Työ koostuu paljolti päätösten tekemisestä. Päätös täytyy tehdä nyt ja heti, joskus päätöksellä valmistellaan seuraavaan päätöstä, päätöksiä tehdään joko yksin tai ryhmässä, päätökset ja niiden valmistelu liittyvät Witakseen, yrityksiin, ihmisiin, kuntiin, hankkeisiin jne. Monesti tulee tunne, että haluaisi paremmin perehtyä johonkin asiaan, mutta aikaresurssi on rajallinen ja asia on saatava eteenpäin sen hetkisten tietojen pohjalta. Ja seuraavassa päätöksessä on huomioitava asiaan liittyvät aikaisemmat päätökset ja täytyy olla jokin linja, punainen lanka, strategia, jota seurata.

Päätöksiä tehdään paljon ryhmissä. Toimitusjohtajan työ koostuu hyvin paljon erilaisiin ryhmiin osallistumisesta, joko talon sisäisiin tai ulkoisiin. Laskin tämän vuoden tulevia joka kuukausi toistuvia kokouksia. Jokaisella omistajakunnallamme on omansa suurin piirtein samanlaiset foorumit elinkeinoihin liittyen, Witaksen sisäiset toistuvat palaverit, hankkeiden valmisteluun ja seurantaan koskevat palaverit sekä seudulliseen yhteistyöhön liittyvät palaverit. Lopputulemana pääsin yli sataan kokoukseen, jotka ovat jo nyt kalenterissa ja en varmasti edes vielä tiedä kaikkia.

Olen antanut itselleni aikaa tutustua koko toimintaympäristöön ja pyrkinyt osallistumaan kaikkiin tapaamisiin, joihin minut on kutsuttu. Aina se ei kuitenkaan ole ollut mahdollista, sillä joskus on tilanne, että pitäisi olla kolmessa paikassa samaan aikaan. Kalenterini on siis täyttynyt paljolti ulkoapäin. Minun on kuitenkin pian tehtävä itselleni vuosikello oman ajankäytön suhteen eli on muutama sellainen asia, joihin minun täytyy tänä vuonna ajallisesti enemmän keskittyä. Ne ovat asioita, jotka minä sekä Witaksen hallitus kokevat tärkeiksi oman työni ja Witaksen kannalta. Täytyy priorisoida ja delegoida.

Minua ei, luullakseni, kutsuta tapaamisiin sen takia, että olen armoitettu monialaosaaja/fakiiri, joka tietää asiasta kuin asiasta aika lailla kaiken, vaan Witaksen edustajana. Tämä on ollut todella ilo huomata ja se kertoo juuri siitä, että Witas on alueella ja sen ulkopuolella arvostettu ja haluttu yhteistyökumppani. Sidosryhmäosallistumiset kuuluvat jatkossa edelleenkin työhöni suurelta osin, mutta pyrimme myös löytämään sen osaavimman henkilön Witaksen puolesta kulloistakin sidosryhmää varten. Tämä tulee nähdä arvostuksena kulloistakin ryhmää kohtaan. Aina on muistettava, että jokainen palaveri on kutsujalle tärkeä. Niin myös minulle silloin kun olen itse kutsujana.

Kaiken kaikkiaan yhteistyö on se sana, jolla tätä hommaa tehdään ja pääsääntöisesti hyvällä mielellä. Olen jo saanut tutustua mahtaviin tyyppeihin ja osaaviin ihmisiin, joiden kanssa tiedän, että asiat tulevat toimimaan tavalla tai toisella. Jos kerron vielä yhden esimerkin, mistä tuo hyvä mieli voi tulla, niin on pakko mainita ensimmäinen vierailuni Kinnulassa. Kokous oli päivällä ja kunnantalolle ajaessani vastaan tuli potkurilla vanha rouva, joka iloisesti heilutti tervehdyksen. Tervehdin takaisin ja ajattelin, että hän varmaan sekoitti minut johonkin toiseen. Juuri ennen kunnantaloa risteyksessä seisoi pikkupoika ja jos mahdollista, niin tervehdys oli vieläkin iloisempi kuin rouvalla hetki aikaisemmin. Kerroin tämän kokouksessa ja naureskelin, että onpa outoa kun varmaan johonkin paikalliseen suuruuteen sekoitetaan. Kokous loppui ja oli jo tosi pimeää, kun lähdin ajelemaan takaisin. Keskustassa minua vastaan ajoi kaksi autoa ja molemmat kuskit heiluttivat kättä. Tämä on yhteisöllisyyttä. Se on ihmisissä, se ei tarvitse suuria strategioita ja se tarttuu.

Hyvää alkavaa kevättä Witas-seudulle!

Tapani
Siirry kirjeen alkuun
2. Yritysten investointeihin ja kasvuun haettavissa rahaa

Keski-Suomen ELY-keskukselta haettavaa maaseuturahaston yritysrahoitusta on hyvin tarjolla vuodelle 2019, joten toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä juuri nyt. Vuonna 2020 lähestytään jo nykyisen EU-ohjelmakauden loppua ja silloin rahoitusmahdollisuudet saattavat olla rajatummat.

Myös yritysryhmähankkeiden mahdollisuudet yritysten kehittämiselle ovat monipuoliset. Yritysryhmät ovat saaneet hyvää palautetta yrittäjiltä ja niissä onkin ollut mukana jo noin 150 yritystä eri puolilta Keski-Suomesta. Witas-alueelle on haettu viisi yritysryhmähanketta, joissa kussakin on ollut mukana 4-10 yritystä.

Investointien osalta Saarijärven-Viitasaaren seutukunta on korkeamman eli 30 %:n tukialuetta. Mikäli suunnittelet rahoituksen hakemista yrityksesi investointiin tai kasvuun, ota yhteyttä yrityskehittäjiimme. He auttavat asian selvittämisessä ja rahoituksen hakemisessa.

Siirry kirjeen alkuun
3. Yrittäjä, vastaa kyselyyn kuluvan ja ensi vuoden rahoitustarpeista

12382.png

Kyselyllä selvitämme Witas-alueen yritysten kehittämis- ja rahoitustarpeita kuluvan ja ensi vuoden aikana sekä kartoitamme kunnittain ja alueen näkökulmasta piilevää palvelutarvetta alueen yrityskentässä. Mikäli yrityksesi sähköpostiosoite on asiakasrekisterissämme, olet todennäköisesti saanut kyselyn myös suoraan sähköpostiisi.

Lyhyeen kyselyyn pääset vastaamaan oheisen linkin kautta. Vastausaikaa on su 31.3.2019 saakka. Kiitos vastauksestanne jo etukäteen!

Siirry kirjeen alkuun
4. Lomaseudun matkailukuulumisia

Lomaseudun uusi matkailustrategia 2019-2024 on valmistunut viime vuoden lopulla ja strategiajulkaisua valmistellaan parhaillaan. Lomaseudun matkailun uudet verkkosivut ovat avautuneet osoitteessa www.lomaseutu.fi ja Lomaseutu-lehti uusitaan toukokuuksi 2019 sekä suomeksi että englanniksi.

Lomaseudun visuaalista ilmettä uudistetaan parhaillaan. Uudella ilmeellä halutaan viestiä järvien ja metsien runsautta sekä kätevää sijaintia keskellä Suomea. Myös matkailun myyntipalvelun käyttöönottoa suunnitellaan Lomaseudun matkailumarkkinoinnin tueksi.

Lisätietoja matkailupäällikkö Jasmine Sepposelta, puh. puh. 040 703 1205 ja
jasmine.sepponen(at)witas.fi.
Siirry kirjeen alkuun
5. PÄMÄ-hanke on aloittanut toimintansa seutukunnalla
Projektityöntekijänä Witaksella toimii Miisa Tavaststjerna

PÄMÄ - Päämäärätietoisesti uutta liiketoimintaa pohjoiseen Keski-Suomeen -hanke on startannut toimintansa Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla. Vuoden 2020 loppuun asti kestävän hankkeen tavoitteena on aktivoida pohjoisen Keski-Suomen alueen maaseudun yrittäjiä kohti uutta liiketoimintaa (kuten hevos- ja lammastalous, erikoiskasvit, tuotteiden suoramyynti, sivutuotteiden hyödyntäminen, jatkojalostus, tilojen uusiokäyttö ja maaseutumatkailu) sekä kehittää ja luoda uusia yrittäjäverkostoja. Lisäksi hanke järjestää infotilaisuuksia ja tiluskierroksia, joissa yrittäjille etsitään uusia ajatuksia. Rahoittajana toimii Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseuturahastosta.

Lisätietoja projektityöntekijä Miisa Tavaststjernalta, puh. 040 159 1449 ja miisa.tavaststjerna(at)witas.fi.


12257.jpg
Siirry kirjeen alkuun
6. Tule Keksintöjen Viikolle 4.-5.10.2019

12260.jpg

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Viitasaari Areena täyttyy jälleen kymmenistä innovaationpoikasista ja innovaatioalan asiantuntijoista.

Kun etsit uusia liiketoimintamahdollisuuksia, yhteistyökumppaneita tai uusia ideoita, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan vaan piipahtaa Keksintöjen Viikolla, jossa tapaat yhdellä kertaa kymmeniä keksijöitä, tuotekehittäjiä, eri alojen asiantuntijoita sekä muita yrittäjiä. Vuosittain näiden kohtaamisten tuloksena on solmittu merkittäviä yhteistyösopimuksia, syntynyt uutta liiketoimintaa sekä löytynyt uusia asiakkaita ja ratkaisuja isompiin ja pienempiin ongelmiin.

Siirry kirjeen alkuun
7. Palvelumme yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville
* Yrityksen perustaminen
* Kehittäminen ja rahoitus
* Kasvu ja kansainvälistyminen
* Omistajan- ja sukupolvenvaihdos
* Muutos- ja vakauttamistilanne
* Maatilayrityksen neuvonta
* Sijoittuminen

Palvelemme yrittäjiä sekä yrittäjäksi aikovia henkilökohtaisesti ja luottamuksellisesti kaikissa yrityksen elinkaaren eri vaiheissa. Asiantunteva henkilöstömme palvelee Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueella Witas Oy:n omissa toimipisteissä tai asiakasyrityksen tiloissa.

Yrityskehittäjiltämme saat lisätietoja mm. ELY-keskuksen, Viisari Ry:n, Finnveran sekä TE-toimiston palveluista, rahoituksista sekä tilaisuuksista.


Voit halutessasi perua uutiskirjeen tilauksen kirjeen alareunasta löytyvästä linkistä.
Siirry kirjeen alkuun
KEHITTÄMISYHTIÖ WITAS OY
Kinnula - Kivijärvi - Pihtipudas - Viitasaari
puh. 014 577 6200
info(at)witas.fi
www.witas.fi
www.facebook.com/witasoy
www.linkedin.com/company/witasoy

LOMASEUDUN MATKAILUNEUVONTA
puh. 044 577 6386
www.lomaseutu.fi
www.facebook.com/lomaseutu

PAIKALLISET.FI
Yritykset, palvelut, tapahtumat ja nähtävyydet helposti ja nopeasti!
Peruuta uutiskirjeen tilaus.