Siirry uutiskirjearkistoon.
Kooste haettavissa olevista tuista / Alihankinta.info / Hankeasiaa ym.
Kesän vehreys on parhaimmillaan ja koronarajoituksia puretaan. Näyttää siltä, että kesällä uskalletaan matkailla kotimaassa ja kohdata niin ystäviä kuin sukulaisia. Kukaan ei tiedä, miltä tilanne syksyllä näyttää, mutta olemme paljon oppineet tästä haastavasta keväästä ja kehittäneet uusia toimintatapoja. Olemme varmasti kaikki ottaneet valtavan digiloikan ja yhä pidempään loikkaan on mahdollisuus. PestuuMarkkinat.fi-palvelu on yksi osoitus tästä. Suunta tulevaan Kuusiokunnassa -hanke toimii myös työkaluna koronan seurauksista selviämisessä ja koronan jälkeisen ajan haasteissa.

Tässä uutiskirjessä kertaamme vielä lyhyesti, mitä mahdollisuuksia yritysten tukemiseksi on tällä hetkellä olemassa ja mitä tukimuotoja on valmistelussa. Perehtykää näihin ja ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin, jos haluatte apua.

- Mauri Haapasaari, yritysasiantuntija, puh. 040 661 3552
- Ulla Koivisto, toimitusjohtaja, puh. 044 550 0974

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fasadi.com
Mahdollisuus asioida myös esim. Skypen tai Teams-sovelluksen kautta.

13.7.-7.8.2020 koko yrityspalveluiden henkilöstö on lomalla. Ulla Koivisto päivystää tuona aikana puhelimitse ja sähköpostitse.

PestuuMarkkinat.fi-palvelun meklari on tavoitettavissa koko kesän ajan.

Yrityspalvelut on mukana myös POP UP -kaupungintalolla Tuurissa!
POP UP -kaupungintalo palvelee jälleen 6.-24.7.2020 Tuurissa Kyläkaupan Ruokapuodin terassialueella ma-pe klo 12-16. POP UPiin voit poiketa vaikkapa juuri sinua kiinnostavalla teemaviikolla. Teemaviikot ovat:
6.-10.7. Asuminen ja harrastaminen
13.-17.7. Ympäristö ja luonto
20.-24.7. Työ ja yrittäminen

Hyvää kesää kaikille!

SISÄLLYS
1.Alavutelaisille yrityksille myönnetty lähes 800.000 € Korona-avustuksia
2.Alavus valtakunnan seitsemäs yrittäjien Kuntabarometrissa!
3.Alihankinta.info -portaalin kautta laajaa näkyvyyttä!
4.PestuuMarkkinat.fi -palvelu on käynnistynyt hyvin!
5.Muista kaupungin kesätyöllistämistuki!
6.Kuuden tähden reitistö kuntoon! -hanke käynnistyy
7.Apua ajoissa yrittäjälle -puhelinpalvelu
8.Muuta mainittavaa!
 

1. Alavutelaisille yrityksille myönnetty lähes 800.000 € Korona-avustuksia
17019.JPG


Alavutelaiset yritykset ovat hakeneet maltillisesti korona-avustuksia. Tähän mennessä tukia on myönnetty yhteensä lähes 800.000 euroa. Yritysten saamista päätöksistä suurin osa on Business Finlandin ja ELY-keskuksen myöntämiä tilanneanalyysi- ja kehittämisavustuksia. Näillä avustuksilla yritys voi kehittää omaa toimintaansa ja avustus mahdollistaa uusien palveluiden kehittämisen ja digiloikan ottamisen.

Yksinyrittäjän avustusta on Alavuden kaupungilta hakenut noin 80 yrittäjää ja avustusta on myönnetty 132.000 euroa. Yksinyrittäjän tuki on kustannustuki ja tarkoitettu esim. vuokrien ja muiden yrityksen juoksevien kulujen maksamiseen. Alavuden kaupungille myönnetystä avustusmäärärahasta on käytetty vasta noin 30 %.

Yhteenveto Alavudelle myönnetyistä tukimääristä 16.6.2020:
- Yksinyrittäjän avustus 132 000 €
- ELY tilanneanalyysi 60 000 €
- ELY kehittämistoimenpide 53 400 €
- BF esiselvitys 60 040 €
- BF kehitysrahoitus 478 200 €

YHTEENSÄ: 783 640 €

* * *

Business Finlandin ja ELY-keskuksen poikkeusrahoitusten haku päättyi 8.6.2020.
Käsittelyssä on edelleen useiden alavutelaistenkin yritysten hakemuksia. Hakemusten käsittelyajat ovat arviolta kahden kuukauden mittaisia, mikä tarkoittaa, että viimeiset päätökset tulevat heinäkuun loppupuolella.

* * *

Yksinyrittäjän avustusta voi hakea syyskuun loppuun saakka. Hakemuksessa tulee osoittaa, että yrityksen liikevaihto on koronaepidemian vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia. Tarkasteluajanjakso alkoi 16.3. ja päättyy elokuun lopussa. Vertailu voidaan tehdä tammi-helmikuun tuloon tai sesonkiluonteisessa toiminnassa edellisvuoden vastaavan ajan tuloon.
Tilitoimistostasi saat varmasti apua siihen, että kaikki tarvittavat liitteet ovat koossa.


* * *

Ravitsemisyrityksille, joiden sisä- ja ulkotilat oli pidettävä suljettuina asiakkailta rajoitusten vuoksi, on 5.6. avautunut väliaikainen tuki- ja hyvitysrahoitus. Hyvitys maksetaan kahdessa erässä automaattisesti nk. joukkomaksatuksena verottajan tietoihin pohjautuen eikä vaadi yritykseltä mitään toimenpiteitä. Uudelleentyöllistämisen tuki (1000€ /työntekijä) Tuki myönnetään ja maksetaan yrityksen hakemuksesta jo ennen kuin yritys on tosiasiallisesti maksanut palkan työntekijälle tai laskun henkilöstöpalveluyritykselle. Hakemus on jätettävä viimeistään 31.10.2020.

* * *

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan on haettavissa Ruokaviraston Hyrrä-palvelussa.

* * *

Yritysten kustannustuki on eduskunnan käsittelyssä. Tukea maksetaan toimialoille, joiden liikevaihto on huhtikuussa 2020 laskenut vähintään 10 prosenttia verrattuna maalis-kesäkuuhun 2019. Jos yritys kuuluu tällaiseen toimialaan, on ehtona lisäksi, että yrityksen liikevaihto huhti-toukokuussa 2020 on laskenut yli 30 prosenttia verrattuna maalis-kesäkuuhun 2019. Tukea haetaan sähköisesti Valtiokonttorista viimeistään 31.8.2020. Valtiokonttori tiedottaa hakumenettelystä ja haun alkamisesta tarkemmin yrityksille.

* * *

Ota yhteyttä, mikäli tarvitset Koronatukien viidakossa apua. Me Alavuden Kehitys Oy:ssä neuvomme ja avustamme tukien haussa.

Neuvontamme on maksutonta.

- Mauri Haapasaari, yritysasiantuntija, puh. 040 661 3552
- Ulla Koivisto, toimitusjohtaja, puh. 044 550 0974

Sähköpostiosoitteet ovat muoto etunimi.sukunimi@fasadi.com

Mahdollisuus asioida myös esim. Skypen tai Teams-sovelluksen kautta.

Siirry kirjeen alkuun
2. Alavus valtakunnan seitsemäs yrittäjien Kuntabarometrissa!
17021.png
17037.png
Suomen Yrittäjät selvittää joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti. Aiemmin selvitys tunnettiin nimellä Elinkeinopoliittinen mittaristokysely. Alavuden kaupunki ja Töysän kunta ovat menestyneet ELPO-kyselyssä mainiosti, molemmat ovat napanneet ykkössijankin takavuosina. Selvitys on uudistettu kuntabarometriksi, vastaajajoukkoa on laajennettu ja tulokset on raportoitu jo muutaman kerran kuntien asukaslukujen mukaan luoduissa sarjoissa. Alavuden kaupunki kuuluu ryhmään 10.000-50.000 asukkaan kunnat. Tällä viikolla julkaistiin yhdeksännen kyselyn kuntakohtaiset tulokset.

Valtakunnan tasolla Alavuden sijoitus koheni huomattavasti - alavutelaisten yrittäjien kokonaisarvio nosti Alavuden sijalta kymmenen sijalle seitsemän! Etelä-Pohjanmaalla olemme kakkosina, vain sadasosalla Ilmajoen jälkeen. Alle 10.000 asukkaan kunnista eteläpohjalainen Isojoki oli valtakunnan tasolla seitsemäs, muita kuntia maakunnasta ei sijoittunut sarjassa TOP10 -listalle. Yli 50.000 asukkaan kunnista Seinäjoki oli ykkönen.

Kuntaansa arvioivat yrittäjät ottavat barometriin vastatessaan kantaa elinvoiman osa-alueisiin, joita ovat kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, kunnan hankintapolitiikka, yrityspalvelut, elinkeinopolitiikan asema kunnassa, infrastruktuuri sekä koulutus ja osaaminen. Arvioijien mukaan Alavus on kehittynyt myönteisesti kaikilla osa-alueilla.

Tämä haastaa ja innostaa meidät kehittämään toimintaa edelleen. Antakaa siis jatkuvaa palautetta toiminnasta. Olemme kiitollisia ruusuista, mutta risujen avulla toiminnan kehittäminen etenee täsmäiskuin.

Aktiivisella vuoropuhelulla ja yhteistyöllä edistämme Alavuden elinvoimaa!

Siirry kirjeen alkuun
3. Alihankinta.info -portaalin kautta laajaa näkyvyyttä!
17023.png
17038.png

Alihankinta.info -portaalissa kohtaavat alihankinnan ammattilaiset


Korona laittaa alihankintaverkostoja uusiksi. Osa yrityksistä kärsii, osa löytää uusia kumppaneita. Alihankinta.info -portaalissa yritykset hakevat alihankkijoiden palveluita. Kanta-Hämeen alueella pilotoitu portaali on helppokäyttöinen ja toimiva työkalu, kiitos yhteistyön yritysten kanssa.

Palvelussa on metallialan lisäksi muovi- ja elektroniikka-alan yrityksiä. Kannattaa olla siellä, mistä kumppaneita etsitään!

Palvelu laajennetaan kansalliseksi Seutukaupunkien yritysverkostot -hankkeen avulla. Hanke kustantaa seutukaupunkien ja joidenkin yhteistyökuntien yrityksille näkyvyyden portaalissa vuoden 2022 loppuun asti. Syksyyn mennessä tavoite on saada mukaan eri puolilta Suomea vähintään 500 yritystä. Nyt toukokuun lopussa yrityksiä on noin 100, suurin osa metalliteollisuudesta. Tavoite on kehittää Alihankinta.infosta ammattilaisten tuntema ja jatkuvasti käyttämä vakiotyökalu.

Portaalia kehitetään suunnitelmallisesti pitkällä tähtäimellä. Tietojen päivittämisestä huolehditaan. Aloitamme pian viestinnän koko Suomeen, myös ostajayrityksiin, ja mukana on myös Teknologiateollisuus ry.

Yrityksen on helppo liittyä Alihankinta.infoon palveluntarjoajaksi.
Yrityksen tarjoamat palvelut kannattaa listata huolella. Avainsanoiksi voi lisätä vaikkapa erikoisosaamista, refrenssitoimialoja, omia tuotteita tai muuta haluamaansa. Kieliksi voi valita suomen, englannin ja venäjän. Yrityspalveluista voi myös pyytää apua palveluun liittymiseen.

Seutukaupunkien ulkopuoliset organisaatiot voivat tukea yrityksiä tarjoamalla niille edullisen liittymisen Alihankinta.info -portaaliin, ja yksittäinen yritys voi liittyä myös itsenäisesti toimipaikan sijainnista riippumatta. Liittyminen sopii myös hanketoimenpiteeksi moniin yrityksiä tukeviin hankkeisiin.

Nopeus on nyt valttia – mitä nopeammin mukana, sitä enemmän mahdollisuuksia!


Somessa: #Alihankinta.info

Lisätietoja:
Aila Ryhänen, p. 040 485 3081
aila.ryhanen@suupohja.fi
Seutukaupunkien yritysverkostot –hanke

Mika Herpiö tai Reima Ojanen
nimi.sukunimi@riihimaki.fi
Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy

Alihankinta.infoa hallinnoi Riihimäen Tilat ja Kehitys. Seutukaupunkien yritysverkostot -hankkeen yhteistyöverkoston avulla palvelu laajennetaan kansalliseksi. Hanke kestää kesään 2021. Hanketta rahoittaa Etelä-Pohjanmaan liitto.

Alavus kuuluu seutukaupunkiverkostoon.
Siirry kirjeen alkuun
4. PestuuMarkkinat.fi -palvelu on käynnistynyt hyvin!

17015.JPG


Paikallinen työnhakupalvelu PestuuMarkkinat.fi on lähtenyt hyvin käyntiin. Yrittäjät ovat ottaneet palvelun avoimin mielin vastaan, ja myös kotitaloudet ovat innostuneet palvelun käytöstä. Palvelun kautta onkin löytynyt useammalle ihmiselle apua pihatöihin ja muihin urakkatöihin.

Palveluun on rekisteröitynyt monenlaisia työnhakijoita aina kesätöitä etsivistä nuorista eri alojen ammattilaisiin. Kiinnostusta heillä on muun muassa pihatöihin ja remonttihommiin, siivoukseen ja kotieläinten hoitamiseen sekä IT-alalle ja metalli- tai rakennustuoteteollisuuteen.

Yritysten kannattaakin ilmoittaa avoimista työpaikoistaan palvelussamme ja hyödyntää sitä kautta saatu lisänäkyvyys työntekijöiden haussa.

Meklari avustaa mielellään palvelun käytössä ja sopivien työntekijöiden etsimisessä.

Meklari vaihtuu, palvelu pysyy!
Meklarin pestin aloittanut Riikka Koskela palaa työhönsä Juurella-ravintolan salivastaavaksi ja meklarin pestissä jatkaa 22.6.2020 alkaen Ritva Raisio. Riikka ja Ritva työskentelevät yhdessä vkon 26.

Ota yhteyttä meklariin!
puh. 050 593 6210
meklari@pestuumarkkinat.fi


Siirry kirjeen alkuun
5. Muista kaupungin kesätyöllistämistuki!

17017.jpg


Vuonna 2020 Alavuden kaupunki maksaa

250 € kesätyöllistämistukea

työnantajalle
, joka työllistää alavutelaisen 16-25 -vuotiaan nuoren (koskee nuoria, jotka syntyneet 1995 - 2004). Työnantaja voi olla yritys, yhteisö tai maatila. Kotitaloudelle tuki voidaan maksaa, mikäli työllistää perheen ulkopuolisen nuoren.

Tuki on korkeintaan 50 % nuorelle maksetusta bruttopalkasta. Työaika oltava vähintään 6 tuntia päivässä ja työllistämisjakso pituus vähintään yksi kuukausi ajalla 1.5.-30.9.2020. Tukea maksetaan kesätöihin, ei vakinaisiin työsuhteisiin.
Tuki maksetaan vain yhdelle työnantajalle nuorta kohti, sitä ensimmäiseksi hakeneelle.

Tukea voi hakea kaupungilta jälkikäteen sähköisellä hakemuksella, joka löytyy kaupungin nettisivuilta www.alavus.fi hakuajan alkaessa (haku alkaa kesäkuussa).

Hakemukseen liitetään tosite tai muu todistus maksetusta palkasta ja sivukuluista.

Hakuaika 1.6.-31.10.2020.

Paperisia hakulomakkeita saa tarvittaessa kirjastoista, kaupungin neuvonnasta tai Fasadista.
Siirry kirjeen alkuun
6. Kuuden tähden reitistö kuntoon! -hanke käynnistyy

17025.jpg


Alavuden Kehitys Oy on saanut Leader Kuudestaan ry:ltä rahoituksen hankkeelle, jolla koko seutukunnan kattavan Kuuden tähden reitistön tila selvitetään ja laaditaan suunnitelma sen kunnostamisesta ja ajantasaistamisesta seudun luontomatkailun vetonaulaksi.

Selvitystyö käynnistyy sopimustilanteen kartoituksella ja jatkuu reitistön huolellisella läpikäynnillä.

Hankkeen projektipäällikkönä aloittaa 29.6.2020 Emilia Etula. Hän tulee kääntymään alueen seuratoimijoiden puoleen saadakseen apua kartoitukseen.

- Hanke on herättänyt valtavan kiinnostuksen muun muassa Suomen ladun paikallistoimijoiden keskuudessa. Toivon, että yhdistykset innostuvat reittien läpikäyntiin ja tarkasteluun järjestettävissä talkoissa, sanoo Alavuden Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Ulla Koivisto.

Tavoitteena on, että asukkaat ja matkailijat tuntevat reitistön, löytävät reitit helposti sekä pystyvät hankkimaan haluamansa palvelut sen ääreltä vaivattomasti. Hankkeesta tulevat hyötymään näin ollen sekä asukkaat että matkailualan toimijat.

Projektipäällikön yhteystiedot ovat:
Emilia Etula
puh. 050 466 3558
sähköposti emilia.etula@fasadi.com
Siirry kirjeen alkuun
7. Apua ajoissa yrittäjälle -puhelinpalvelu
Alavuden ja Töysän Yrittäjät ry haluavat olla kaikkien alavutelaisten yrittäjien tukena koronaepidemian aiheuttamissa huolissa. Vertaistuki on tärkeää ja yhdistykset ovatkin käynnistäneet puhelinpäivystyksen, johon Alavuden ja Töysän alueen yrittäjät voivat soittaa ja keskustella tilanteestaan luottamuksellisesti.
17027.JPG

Apua ajoissa yrittäjälle -puhelinpalvelussa päivystävät henkilöt numeroineen ja päivystysaikoineen:


Matti Leinonen p. 040 056 5645, ma – su klo 8-20
Kati Myllykoski p. 040 517 5413, ma – pe klo 18-21, su klo 12-18
Heikki Mäkelä p. 050 559 6102, ma – pe klo 9-20, la – su klo 13-19
Markku Mäntylä p. 040 092 6432, ma – su klo 12-20
Marja-Liisa Pienimäki p. 040 090 0173, la ja su klo 17-21
Lasse Saarenpää p. 044 705 0520, ma – su klo 9-21
Erkki Tammela p. 050 501 8821, ma – su klo 9-21
Marko Vainionpää p. 040 023 9140, ma – su klo 9-21

Päivystäjistä kenelle vain voi soittaa, he auttavat oikeiden kanavien löytämisessä tai pelkästään kuuntelevat ja keskustelevat.

Palvelua tarjotaan kaikille yrittäjille, soittajan ei tarvitse olla yrittäjäyhdistyksen jäsen.
Siirry kirjeen alkuun
8. Muuta mainittavaa!


17033.JPG

Kun olet etsimässä uutta tilaa - tai vuokralaista, muistathan maksuttoman toimitila- ja tonttipalvelumme!


Palvelussa voit ilmoittaa vapaana olevista tiloista. Rekisteriä ylläpitää Alavuden Kehitys Oy ja se on tarkoitettu kaikkien toimijoiden, niin yritysten kuin yksityishenkilöiden käyttöön.

17035.JPG

Yrittäjä - pidä yhteystietosi yritys- ja palveluhakemistossa ajan tasalla!

Hakemistoon voi kirjata perustietojen lisäksi myös yritysten tarjoamat tuotteet ja palvelut.

Lisäksi voitte ilmoittaa useammankin yhteyshenkilön yrityksellenne, jotta mm. uutiskirjeemme saavuttaisi yrityksenne avainhenkilöt mahdollisimman kattavasti.

Yritys- ja palveluhakemistossa mukana oleminen ja tietojen päivittäminen on yrittäjälle maksutonta. Palvelua ylläpitää Alavuden Kehitys Oy.

17039.jpg

Muista Visit Alavus.fi -sivut!


Sivuilta www.visitalavus.fi näet hyvissä ajoin mitä kotikaupungissa tapahtuu!

Yhdistykset, yritykset ym. toimijat voivat ilmoittaa Alavudella järjestettävistä yleisötapahtumistaan Visit Alavus -sivujen tapahtumakalenterissa maksutta.

Tapahtumat julkaistaan myös kaupungin kotisivuilla.

Tapahtumakalenteriin ilmoitetuista tapahtumista tehdään myös nostoja Tuurin Kyläkaupalla oleviin infonäyttöihin.

Tapahtumien ilmoittaminen on helppoa - ilmoituslomake löytyy visitalavus.fi-sivujen etusivulta https://www.visitalavus.fi


Siirry kirjeen alkuun
Alavuden Kehitys Oy
Yrityskehitys Fasadi


Taitotie 1, 63300 ALAVUS
Puh. +358 (0)6 2525 1711
info@fasadi.com
Osoitelähde: Kuusiokuntien yritys- ja palveluhakemisto
Kotisivut
www.fasadi.com
Facebook
www.facebook.com/alavusfasadi

Uutiskirje 7/ 2020
18.6.2020
Peruuta uutiskirjeen tilaus.