Siirry uutiskirjearkistoon.
Ajankohtaista Yrityssalosta 05/2020
Kevät tekee kovasti tuloaan näissä poikkeusoloissakin ja ihmiset mielivät yhä enemmän ulos ja liikkeelle. Olennaista juuri nyt on toimia vastuullisesti ja hillitysti ja aloittaa yhdessä oikeanlainen polku kohti normaalia arkea.

Uutiskirje on meille tärkeä viestinnän väline, jonka haluamme jakaa Sinun kanssa. Mikäli et jatkossa halua vastaanottaa uutiskirjeitä Yrityssalosta, alhaalla olevasta linkistä 'Peruuta uutiskirjeen tilaus'.
SISÄLLYS
1.Salossa suhdanteet hiipuu ja työttömyys kasvaa
2.Yrityssalo auttaa yritystäsi myös koronavirustilanteessa
3.Kuukauden nosto: Salon matkailukesässä paljon uutta
4.Tietoa jaetaan webinaareissa
5.Kuukauden yritys: Teijon kansallispuistossa toimiva NaturaViva
6.Nuorten kesätyösetelikokeilu Salossa
7.Salon työllisyyspalveluiden etuja yrityksille
8.Omistajanvaihdoshanke
 

1. Salossa suhdanteet hiipuu ja työttömyys kasvaa

16570.jpg
Korona vaikuttaa yrityksille ja yrittäjille huomattavia vaikeuksia. Epidemian vaikutukset eivät vielä näy tuoreimmassa (Q4/2019) Salon suhdannekatsauksessa, mutta Salon työllisyyskatsauksessa (03/2020) vaikutukset ovat nähtävissä.

Salon alueen suhdannekatsaus Q4/2019
Salon yritysten liikevihtojen kehitys jatkui vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä positiivisena. Koko maan tilastoissa näkyi jo vuoden lopussa suhdanteen viileneminen. Meri- ja metalliteollisuuden liikevaihdot kehittyivät edelleen positiivisesti vuoden lopussa. Sama tilanne oli myös rakentamisen toimialalla, missä yritysten liikevaihdot kehittyivät positiiviesti, mutta henkilöstömäärä laski.

Matkailualalla yritysten liikevaihdot olivat edelleen pienessä kasvussa, mutta henkilöstömäärän kehitys on matkailussakin negatiivista. Muu valmistus -toimialan (muoviteollisuus ja huonekaluvalmistus) pitkä vahva liikevaihtojen positiivinen kehitys kääntyi ja henkilöstömäärä on ollut laskussa.

ICT-alalla haastava tilanne jatkui niin liikevaihtojen kuin henkilöstömäärän kehityksen osalta. Kaupan alan liikevaihto oli jälleen hienoisessa kasvussa mutta henkilöstömäärä laski.

Salon työllisyyskatsaus 03/2020
Koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo osittain maaliskuun työllisyyskatsauksessa. Salossa työttömien osuus työvoimasta oli 12,2%. Vastaava luku Varsinais-Suomessa oli 10,7 % ja koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 11,8 %.

Salossa työttömien osuus kasvoi ensimmäisen kerran sitten huhtikuun 2016. Työttömyyden kasvu johtuu lomautettujen määrän räjähdysmäisestä kasvusta. Maaliskuun lopussa Salossa oli 647 henkilöä lomautettuna. Huhtikuun lopulla vastaava luku oli 1 500 lomautettua.
Siirry kirjeen alkuun
2. Yrityssalo auttaa yritystäsi myös koronavirustilanteessa
16556.JPG
YRITYSSALO AUTTAA YRITYSTÄSI MYÖS KORONAVIRUSTILANTEESSA

Autamme ja neuvomme toiminta-alueemme yrittäjiä ja yrityksiä kaikissa liiketoimintaan liittyvissä asioissa, myös haasteiden selättämisessä. Mikäli koronan aiheuttama tilanne tai joku muu yrityksesi asia huolettaa tai mietityttää, ota yhteyttä. Neuvontamme on maksutonta ja luottamuksellista. Palvelemme koronavirusepidemian aikana Sinua ja yritystäsi etänä joko puhelimitse tai etätapaamisessa.

Tutustu ja hyödynnä myös yrityksille koronatilanteessa hyödyllisiin tietolähteisiin. Olemme koonneet keskeisimpien tietolähteiden linkkejä nettisivuillemme

TULOSSA
Odotamme tarkennuksia MMM:n maaseutuyritysten tukeen, joista tiedotamme heti kun saamme tarkennuksia.

Tällä hetkellä tiedämme MMM:n tuesta seuraavaa:
- Maa- ja puutarhatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittaville yrityksille suunnatun kriisituen tavoitteena on ehkäistä koronavirusepidemian aiheuttamia negatiivisia taloudellisia ja työllisyysvaikutuksia sekä turvata ruokajärjestelmän toimivuutta.
- Tukea voidaan maksaa maataloustuotteiden jalostusta ja kaupan pitämistä harjoittaville yrityksille.
- Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee valtionavustuslain nojalla valtioneuvoston asetusta maaseudun yritysten kriisituesta.
- Tukihakemukset käsitellään alueellisissa ELY-keskuksissa. Tulea haetaan sähköisesti Hyrrä -järjestelmästä
- Tuen tarkemmista ehdoista ja haun alkamisesta toukokuussa 2020 tiedotetaan erikseen

Odotamme tarkennuksia myös ravintololoille suunnattuun erillistukeen, josta tiedotamme heti kun saamme tarkennuksia.
Siirry kirjeen alkuun
3. Kuukauden nosto: Salon matkailukesässä paljon uutta

16571.jpg
Salon matkailukentän uudet yrittäjät esittäytyvät

Matkailu on yksi toimialoista, jonka koronavirusepidemia ajaa kokonaan uuteen tilanteeseen. Suomessa on peruttu kesän kulttuuri- ja urheilutapahtumia, mutta kesää ei ole peruttu. Tänä kesänä kotimaan matkailu ja toivottavasti myös lähimatkailu ovat mukana usean kesäsuunnitelmissa. Nyt on hyvä aika tutustua myös omaan kotiseutuun ja lähimatkailun tarjontaan.

Salossa aloittaa toimintansa tänä keväänä uusia matkailualan yrittäjiä. Sen myötä monet tutut matkailukohteet saavat uuden ilmeen ja palvelutarjonta monipuolistuu. Poikkeustila on siirtänyt aikatauluja matkailutoiminnan käynnistämiselle, mutta Salossa alan yrittäjät katsovat jo pitkään

Siirry kirjeen alkuun
4. Tietoa jaetaan webinaareissa

Järjestämme webinaareja eri aihealueisiin liittyen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Ilmoittaudu webinaareihin ennakkoon. Saat sähköpostiisi Teams -linkin, jolla pääset mukaan linjoille. Yhteistyökumppaneiden järjestämissä webinaareissa on tarkat ohjeet ilmoittautumisiin.

Siirry kirjeen alkuun
5. Kuukauden yritys: Teijon kansallispuistossa toimiva NaturaViva
16560.jpg
“Vuokraamme Matildanjärvellä kajakkeja, suppilautoja ja soutuveneitä. Järjestämme myös opastettuja polkupyöräretkiä Teijon maastossa” kertoo Natura Vivan toimitusjohtaja Ilkka Lariola
Kuukauden yritys on Natura Viva

Natura Viva on tarjonnut luontoaktiviteettejä pääkaupunkiseudulla vuodesta 2007. Nyt kokenut perheyritys laajentaa toimintaansa Teijon kansallispuistoon Matildanjärvelle. Natura Vivan toimitusjohtaja Ilkka Lariola kertoo, että yrityksen perustana ovat hänen omat voimakkaat luontokokemuksensa. Niitä hän haluaa tarjota muillekin.
Natura Viva tuo ensi kesänä Teijolle monipuolisia luontoaktiviteettejä. Tarjolla on kajakkivuokrausta, pyöräilyä, kansallispuistoneuvontaa sekä sauna- ja majoituspalveluja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Vuonna 2020 esittelemme joka kuukausi yhden paikkakuntalaisen yrityksen. Yritykseksi pyritään valitsemaan ajankohtainen yritys ja valinnoissa suositaan ansioituneita yrityksiä tai hiljattain perustettuja yrityksiä. Haluatko vinkata yrityksen esiteltäväksi? Ota yhteys Maija Pirvolaan | maija.pirvola@yrityssalo.fi
Siirry kirjeen alkuun
6. Nuorten kesätyösetelikokeilu Salossa

Koronatilanteen takia kaupungin nuorille tarjoamista kesätyöpaikoista joudutaan tänä kesänä luopumaan. Vaikeinakin aikoina tulee kiinnittää huomiota nuorten hyvinvointiin ja kesätyön merkitykseen nuoren työelämään siirtymisen tukena.

Kesätyösetelikokeilussa tukea työnantajalle myönnetään 300 e/2002 syntynyt nuori.

Koska kesä on jo lähellä, kesätyöseteli postitetaan kohderyhmän nuorille suoraan kotiin.
- Kesätyösetelin mukainen työskentely tapahtuu 1.6.–30.8.2020. Työnantaja tekee kirjallisen työsopimuksen nuoren kanssa.
- Työ kestää vähintään kaksi viikkoa ja työaika on 30 tuntia viikossa, eli 6 h/pv. Työjakso on yksi kahden viikon jakso tai kaksi viikon jaksoa, työpäiviä yhteensä 10.
- Työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista kesätyöntekijän palkkaa. Ellei työehtosopimusta ole, palkan tulee olla yhteensä vähintään 420 €.
- Kesätyösetelillä voi hakea töihin yrityksiin, yhdistyksiin, säätiöihin ja seurakuntiin. Työnantajan ei tarvitse olla salolainen. Työnantajalla on kuitenkin oltava suomalainen y-tunnus. Seteliä ei voi käyttää työskentelyyn kaupungille, valtiolle tai yksityistalouksiin, kuten perheenjäsenille tai sukulaisille.
- Työnantaja vastaa itse kaikista työnantajamaksuista ja lakisääteisistä vakuutuksista.
- Työnantajan on kiinnitettävä huomiota nuorta työntekijää koskeviin työaika- ja turvallisuusmääräyksiin.
- Työnantajan toivotaan kirjoittavan nuorelle työtodistuksen.
- Työnantaja toimittaa tilityslomakkeen liitteineen viimeistään 31.10.2020.
Työnantajat voivat halutessaan ilmoittaa työmahdollisuuksista Ohjaamoon Leena Ertemille: leena.ertem@salo.fi | 044 778 2165.
Siirry kirjeen alkuun
7. Salon työllisyyspalveluiden etuja yrityksille

Nuorten kesätyöllistämistuki salolaisille yrityksille ja yhteisöille

Salon kaupunki maksaa kesätyöllistämistukea salolaisille yrityksille, järjestöille tai yhdistyksille, jotka palkkaavat 14 - 25 -vuotiaan salolaisen nuoren kesätyöhön touko-syyskuussa 2020. Tuen määrä on 200 euroa/työllistetty/vähintään kolmen viikon pituinen työllistämisaika ja työajan tulee olla vähintään 25 h/vko.

Salon kaupungin edelleensijoitus
Edelleensijoitus on helppo tapa saada motivoitunut työntekijä! Lähetämme teille potentiaaliset ehdokkaat haastatteluun ja valitsette itse sopivimman.
Salon kaupunki vastaa
• henkilön 6-8 kk:n palkasta (henkilö on työsuhteessa Salon kaupunkiin)
• henkilön työterveyskuluista ja tapaturmavakuutuksesta koko työsuhteen ajan
• paperitöistä (sopimukset, tilitykset yms.)
Yritys vastaa
• perehdytyksestä ja työturvallisuudesta sekä siihen liittyvistä välineistä
• mahdollisista ylityö- ym. korvauksista ja vastuuvakuutuksesta
Kysy lisää Juha Metsänoja |+358 44 546 0043 | juha.metsanoja@yrityssalo.fi


Siirry kirjeen alkuun
8. Omistajanvaihdoshanke

16575.jpg

Yrityssalossa on käynnissä Sujuvasti seuraavalle -omistajanvaihdoksiin, yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin liittyvä projekti, jossa jaetaan avoimesti aiheeseen liittyvää tietoa. Fokuksena on erityisesti vauhdittaa maaseutualueen yrityksiä. Sujuvasti seuraavalle -omistajanvaihdosprojekti käynnistyi asiantuntijapuheenvuoroin

Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin Lelmirannan lomakeskuksessa kevättalvella 2020. Illan aikana kuultiin asiantuntijoiden puheenvuoroja siitä, mitä kaikkea yrityskauppoihin ja omistajanvaihdoksiin liittyy. Ohjeita annettiin niin yrityksen myyntiä kuin ostamistakin harkitseville.

Yrityskauppoja harkitsevalle on tarjolla paljon asiantuntija-apua. Myyjän ja ostajan kohtaamista helpottaa välittäjä, jonka tehtävänä on tehdä yrityksestä houkutteleva ostajalle.

Siirry kirjeen alkuun
Yrityssalo | Joensuunkatu 7


24100 Salo | p. +358 44 778 2142www.yrityssalo.fi
Peruuta uutiskirjeen tilaus.